Skip to main content
India's Trade & Customs Knowledge Base
Live on PostgreSQL About• Contact• Sign in Subscribe
EK EXIMKEY
Export · Import · Customs · DGFT Intelligence
Circular

DRAFT CIRCULAR - CE, DT. 07/03/2006

Document type
Circular
Reference no.
M
Dated

Deduction of Cost of Transportation for Return Journey

DRAFT CIRCULAR - CE, DT. 07/03/2006

Deduction of Cost of Transportation for Return Journey -regarding

1. I am directed to refer to Board’s letter No.6/39/2000-CX.I dated 1.7.2002 clarifying certain points relating to the Central Excise Valuation (Determination of Price of Excisable Goods) Rules, 2000.

2. The clarification given for the Point of Doubt mentioned at Serial No. 2(b) of the said Circular stands modified as under:

Old Sr.No.Point of DoubtEarlier ClarificationAmended Clarification
2(b)If manufacturer/ transporter charges cost of transportation both for outward journey up to the point of delivery and return therefrom, whether the cost of transportation for the return journey of the empty truck/vehicle should also be allowed as deduction ?As per Rule 5 of the Valuation Rules the actual cost of transportation from the place of removal up to the place of delivery is only to be excluded. If the assessee is recovering an amount from the buyer towards the cost of return fare of the empty vehicle from the place of delivery, this amount will not be available as a deduction. If, however, only the cost of transportation has been indicated in the invoice without any break-up for the forward and return journey, normally it should be accepted as the cost of transportation from the place of removal to the place of delivery.As per Rule 5 of the Valuation Rules the actual cost of transportation from the place of removal up to the place of delivery is only to be excluded. If the assessee is recovering an amount from the buyer towards the cost of return fare of the empty vehicle from the place of delivery, this amount will not be available as a deduction. Therefore, unless the assessee specifically mentions in invoice that the transportation charges do not include such charges for return journey of the vehicle, the deduction of the said cost of transportation will not be admissible.


F.No. 6/ 36/2004-CX-I

Related Content

48,405
HS Codes covered
Section to 8-digit product level
37,765
Regulatory documents
DGFT, Customs, Excise, RBI & GST
152,183
Import duty lines
Tariff lines with effective rates
20,499
SION norms
Standard input–output norms