CIR. NO.72/02/2004-CX(ST), DT. 02/01/2004
- Document type
- Circular
- Reference no.
- E
- Dated
- Category
- Service Tax Circulars-Year 2004
Facility for single registration and filing single return for Assessees providing more than one services
Facility for single registration and filing single return for Assessees providing more than one services.
The following points are, therefore, further clarified:-
1. Whether a service provider providing more than one taxable service is required to take one registration or separate registration?
Clarification: Attention is invited to Rule 4(4) of the Service Tax Rules, which provides where an assessee is providing more than one taxable service, he may make a single application, mentioning therein all the taxable services provided by him, to the concerned Superintendent of Central Excise. Thus in terms of this rule such service provider would be required to take a single registration. However while making such application for registration he should indicate all the taxable services being provided by him Certificate of Registration in Form of ST-2 should also indicate the details of all the taxable services provided by the service provider.
2. Whether a single return is sufficient when an assessee provides more than one Service or separate return is to be filed for each taxable service?
Clarification: Attention is invited to Q.4.7 of the Frequently asked questions on Service Tax issued by CBEC in October 2003, wherein it has been clarified a single return would suffice. However the details in each of the columns of the Forms ST-3 has to be furnished separately for each of the taxable service rendered by the assessees.
3. What action should be taken by the concerned officer receiving the application for registration?
Clarification: The application received for registration in Form ST-1 will have to be processed as per the Rule 4(5) of the Service Tax Rules. This Rule provides that The Superintendent of Central Excise shall after due verification of the application form, grant a certificate of registration in Form ST-2 within seven days from the date of receipt of the application. If the registration certificate is not granted within the said period, the registration applied for shall be deemed to have been granted
However while granting registration the rule do not permit the jurisdictional officer to question about the correctness of the declaration made by the service provider.
The jurisdictional Superintendent of Central Excise shall, therefore, accept the declaration given by the new assessee in the application for registration for service tax.
4. The field formations may suitably be informed.
5. Trade Notice may be issued for the information of the trade.
6. The receipt of this Circular may kindly be acknowledged.
7. Hindi version will follow.
Manish Mohan
Under Secretary to the Govt. of India
(Please refer CIR. NO.76/06/2004-CX(ST), DT. 03/03/2004 - Clarification sought by PHD Chamber of Commerce and Industry on various difficulties being faced by Service Tax assessees)